• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wifi camera

Camerabewaking heeft u met slechts één doel: het continue bewaken en beveiligen van uw objecten door middel van beveiligingscamera's. Goede camera beveiliging biedt dan ook een hoge kwaliteit beeld, goede opnamen, maar is vooral betrouwbaar. Een wifi camera loopt vooral achter op het punt van betrouwbaarheid.

Er is relatief veel vraag naar wifi camera's, we hebben veel modellen getest en toch besloten ze niet op te nemen in het assortiment. Niet omdat we ze niet willen verkopen, maar omdat we niet willen dat u ze koopt. Hieronder geven we meer uitleg.

Waarom u geen wifi camera moet kopen

Wifi camera's lijken eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar dat zijn ze vaak ook. Stekker in het stopcontact, wifi wachtwoord invoeren en klaar is uw draadloze beveiligingscamera. Of toch niet? We schreven er al eerder een blogbericht over, maar krijgen nog regelmatig vragen over de kwaliteit van wifi camera's. Helaas bijna altijd nadat de betreffende persoon zijn wifi camera heeft aangeschaft en aangesloten, bij het optreden van de eerste problemen.

Is wifi dan slecht?

Nee, niet perse. Voor wie een draadloze beveiligingscamera wil aansluiten is een wifi camera absoluut de beste keuze. Alle andere, oudere, draadloze technieken zijn een stuk minder betrouwbaar dan een wifi camera. De vraag is of de potentiële ergernissen van een wifi camera opwegen tegen het eenmalig aanleggen van een kabel.

Resolutie van wifi camera's

Veel wifi camera's hebben een lage resolutie. Onder laag verstaan we dan alles onder 720 (1280x720 pixels). Dergelijke wifi camera's hebben dan wel vaak weer een aanschafprijs van 60-100 euro, terwijl de beeldkwaliteit erg ver achterloopt bij de hedendaagste standaard.

720p HD wifi camera's zijn vaak aanzienlijk duurder, of niet geschikt als IP camera buiten. Daarnaast heeft een hogere beeldresolutie weer andere nadelen op het gebied van stabiliteit. Daarover hieronder meer.

Wifi camera en een standaard router

Bijna alle consumenten maken gebruik van de router van hun internet provider, en waarom ook niet. Een huis- tuin- en keukenrouter voldoet prima voor het kijken van Netflix of het lezen van de digitale krant. Ook mobiele telefoons met Whatsapp, Facebook en Skype kunnen prima overweg met de gemiddelde draadloze router.

Problemen ontstaan echter wanneer het wifi netwerk constant zwaar wordt belast. De belasting van het netwerk hangt af van het type wifi camera. De goedkope camera's met een lage resolutie zullen ook een lagere wifi belasting veroorzaken. Wifi camera's met een hogere resolutie hebben mooier beeld, maar zorgen ook voor een grotere belasting van het netwerk. 

Wifi camera's en een semi-professionele router

Veel merken verkopen semi-professionele routers. Merken als Cisco/Linksys, 3com, Dlink, etc bieden allemaal wifi routers met hoge snelheden voor een relatief lage prijs. Voor minder dan € 100,- heeft u al zo'n prach exemplaar in de meterkast hangen. Een router van hogere kwaliteit kan doorgaans beter omgaan met een constante zware belasting van het wifi netwerk.

Uw wifi bereik

U zoekt geen draadloze beveiligingscamera omdat u die graag naast uw router in de meterkast wilt plaatsen. Meestal worden wifi camera's aan de buitenzijde van het huis geplaatst, soms zelfs bij tuinschuurtjes, overkappingen of zelfs aan bomen. Maar heeft u rekening gehouden met uw wifi bereik? Thuis op de bank zo nu en dan een Whatsapp bericht versturen is voor een wifi netwerk iets heel anders dan een constante videoverbinding naar de achterkant van uw tuinhuisje achterin de tuin.

Veel gebruikers vergeten dat het wifi bereik, de stabiliteit en de snelheid extreem snel afnemen zodra een IP camera buiten geplaatst wordt. Buitenmuren houden doorgaans het wifi signaal veel beter tegen dan binnenmuren.

Overbelasting van het wifi netwerk

Werkt alles, is het bereik van alle wifi camera's goed? Gefeliciteerd! De vraag is echter of dat zo blijft. Plaatsen uw buren bijvoorbeeld een wifi router op hetzelfde kanaal, dan kan dat invloed hebben op de stabiliteit en snelheid van uw netwerk. Als u dat direct opmerkt is er niets aan de hand, maar als ze hun router vervangen terwijl u met uw voeten in de middelandse zee staat zorgt dat toch voor meer problemen.

Wifi camera op afstand uitzetten

Bijna zoals in de film, maar het kan echt. Wifi signaal is relatief eenvoudig te verstoren. In het verre oosten is voor relatief weinig geld een klein apparaatje te koopt waarmee draadloze signaaloverdracht via bijvoorbeeld wifi, maar ook bluetooth, mobiel telefoonverkeer en GPS signaal geblokkeerd over verstoord kan worden. Er is natuurlijk niets makkelijker voor een inbreker dan een uitgeschakelde wifi camera.

Na de inbraak gaat de "wifi blocker" weer mee en werken de camera's zoals u van ze gewend bent, het belangrijkste mist u echter: bewijsmateriaal. Daarnaast zal een eventuele schadeexpert vragen gaan stellen over het ontbreken van beeldmateriaal van de betreffende inbraak.

Eindconclusie: wifi camera kopen, of toch maar niet?

Wilt u eenvoudig een IP camera plaatsen om zo nu en dan te zien wat de huisdieren doen, of de deur nog open staat, of om te zien of er klanten uw winkel inlopen. Vind u het niet erg als het beeld soms wegvalt, u het netwerk soms opnieuw moet instellen en gebruikt u de wifi camera niet voor bewaking. Dan is een wifi camera een mogelijkheid. We zullen het geen goede keuze noemen, maar wellicht voldoet het.

Wilt fatsoenlijke bewaking die betrouwbaar is, dan is een wifi camera, of elk ander type draadloze camera, uitgesloten. Het aanleggen van kabels voor beveiligingscamera's is dan de enige optie. IP camera's kunt u via het netwerk aansluiten waardoor het trekken van kabels enigszins beperkt kan worden.