• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Vaste- of zoomlens & lensgrootte

De camera's in onze webshop hebben verschillende lenzen. De meeste bewakingscamera's beschikken echter over een zoomlens van 2.8-12 millimeter, sommige camera's beschikken over een vaste lens (bijvoorbeeld 3.6 of 6.0 millimeter), hieronder leggen we het verschil uit zodat voor u duidelijk is welke camera u kunt toepassen voor uw camerabewaking.

Wat is een vaste lens?

Een vaste lens is, zoals de naam al doet vermoeden, vast. Een vaste lens heeft een bepaalde kijkhoek welke niet aangepast kan worden. Als u objecten dichterbij wilt brengen dient u de camera dichterbij te plaatsen.

Wat is een zoomlens?

Bij een zoomlens is de lensgrootte op de bewakingscamera in te stellen. Het in- en uitzoomen doet u middels een schroefje en gaat dus niet digitaal. Het bereik van de lens variëert vaak van 2.8 mm tot soms wel 50 mm. Camera's met een zoomlens moet u niet verwarren met PTZ (Pan-Tilt-Zoom) camera's. Camera's met enkel een zoomlens kunt u niet op afstand bedienen (inzoomen/uitzoomen), de zoom op dergelijke camera's is optisch waarbij geen kwaliteitsverlies optreedt.

De lensgrootte

De kijkhoek wordt bepaald door de lensgrootte. In de regel geldt, hoe kleiner de lens, hoe groter de kijkhoek. Een 3.6 mm lens heeft doorgaans een horizontale kijkhoek van 75-95 graden. De 6 mm lens heeft meestal een horizontale kijkhoek van 55-65 graden. Onderaan deze pagina een paar voorbeelden.

Kijkhoeken

Elke lens heeft, in combinatie met de gebruikte sensor (1/3" of 1/4"), een bepaalde kijkhoek. Hieronder een tabel van de meest voorkomende lenzen. Het aantal graden is bij benadering en kan, afhankelijk van de camera en de scherpte instelling, iets afwijken. 

  1/3 inch 1/4 inch
2.8 mm 104 graden 90 graden
3.6 mm 92 graden 78 graden
4 mm 88 graden 73 graden
6 mm 67 graden 54 graden
8 mm 54 graden 42 graden
10 mm 45 graden 35 graden
12 mm 38 graden 29 graden
16 mm 29 graden 22 graden
22 mm 21 graden 16 graden


Toepassingen

De keuze voor de lens hangt af van het doel van de bewakingscamera. Camera's die een groter gebied moeten filmen kunnen beter beschikken over een kleinere lens met grotere kijkhoek, bijvoorbeeld 2.8 of 3.6 mm. Het "bereik" van deze camera's is wijder dan die van 6mm camera's. Wilt u echter bepaalde objecten, of bijvoorbeeld binnenkomende personen filmen, dan voldoet vaak een 6 mm lens. weet u niet exact welke lens u nodig heeft, of is het plaatsen van een bewakingscamera dichtbij het object lastig, neem dan een camera met een zoomlens. De camera brengt details beter in beeld omdat het beeld meer kan worden ingezoomd. 

Voorbeelden


Het beeld van een 2.8 mm lens.


Het beeld van een 3.6 mm lens.


Het beeld van een 6 mm lens.