• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Gebruikte afkortingen bewakingscamera's

Hoewel we proberen zaken vaak zo duidelijk mogelijk neer te zetten komen we er niet onderuit; afkortingen. Soms is het niet mogelijk de volledige term te gebruiken, of is het gewoon onleesbaar om telkens deze afkortingen voluit te schrijven. Wellicht komen enkele, of juist heel veel, afkortingen u bekend voor. We zetten ze hieronder in elk geval even op een rijtje: 

DVR

Digitale Video Recorder, of eigenlijk Digital Video Recorder, het apparaat dat beelden van analoge en HD-SDI beveiligingscamera's opslaat op een harde schijf 

CVR

Een CVR is eigenlijk een DVR (Digitale Video Recorder, of eigenlijk Digital Video Recorder), maar dan geschikt voor HD-CVI beveiligingscamera's, een CVR slaat beelden op een harde schijf op.

NVR

Netwerk Video Recorder, of eigenlijk Network Video Recorder, het apparaat dat beelden van HD IP bewakingscamera's opslaat op een harde schijf. 

HDMI

High Definition Multimedia Interface, een aansluiting voor kabels van dit soort om beeld en eventueel geluid van het ene apparaat (bijvoorbeeld de recorder) naar het andere (bijvoorbeeld de TV) over te brengen. 

VGA

Video Graphics Array, een aansluiting om beelden van het ene apparaat (bijvoorbeeld de recorder) naar het andere (bijvoorbeeld een computer monitor) over te brengen. 

H.264

Niet echt een afkorting, maar wel van toepassing. Het is de benaming voor een video compressie. De techniek die er voor zorgt dat beelden in een zo hoog mogelijke kwaliteit worden opgeslagen op zo min mogelijk ruimte. 

USB

Universal Serial Bus, een aansluiting voor bijvoorbeeld muizen of een USB stick (opslag medium). 

POE

Power Over Ethernet, een techniek om zowel stroom als data over dezelfde netwerkkabel te sturen. Actief: Direct vanuit de switch. Passies: Met behulp van een injector. 

RS485

Een seriele interface die wordt gebruikt om bijvoorbeeld PTZ camera's aan te sturen. 

PTZ

Pan Tilt Zoom, een benaming voor op afstand bestuurbare (draaien/inzoomen) camera's. 

CIF, D1, 960H

Resoluties voor het opslaan van videobeelden. CIF: 352x240, D1: 704x576, 960H: 960x576 (PAL, NTSC kan afwijken). 

PAL

Phase, Alternating Line, een standaard voor analoge videocamera's en TV's. PAL wordt gebruikt in heel West-Europa (m.u.v. Frankrijk). 

NTSC

National Television Standards Committee, de standaard die wordt gebruikt in Noord- en Zuid-Amerika en Japan. Tegenhanger van PAL. 

DNR

Digital Noise Reduction, Dynamische ruisonderdrukking verwijdert ruispartikels uit het opgenomen beeld. Dit zorgt er onder andere voor dat het beeld beter (kleiner) kan worden opgeslagen en er dus meer beeld op de recorder past. 

WDR

Wide Dynamic Range, oftewel een groot dynamisch bereik. Het gaat hierbij om het lichtbereik van de lens. Deze techniek zorgt er voor dat donkere delen van het beeld goed zichtbaar zijn zonder dat reeds goed belichtte beelden overbelicht raken. 

DWDR

Digital Wide Dynamic Range, dezelfde functie als WDR, maar dan digitaal. Meestal van iets mindere kwaliteit dan WDR, maar beter dan camera's zonder DWDR of WDR. 

BLC

Blacklight Compensation, zorgt ervoor dat donkere delen in beeld lichter worden zonder dat overige delen overbelicht raken. Bijvoorbeeld bij het filmen naar een open deur waarbij buiten de zon schijnt. 

HLC

High Light Compensation, compenseerd overbelichtte delen van het beeld en zorgt dat andere delen beter zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld het zien van de nummerplaat bij auto's met felle koplampen. 

AWB

Automatic White Balance, automatische witbalans. De kleuren worden automatisch door de camera geregeld afhankelijk van de lichtomstandigheden (bijvoorbeeld zonlicht, kunstlicht, bewolkt, etc). 

IR-cut

Een filter dat overdag (bij voldoende licht) infraroodlicht filtert en zorgt dat kleuren beter tot hun recht komen gedurende de dag. 

OSD

On Screen Display, een menu op de camera (of recorder) waarbij instellingen te wijzigen zijn. Bij camera's zijn deze instellingen op de camera zelf te wijzigen, zonder de andere camera's of de recorder te beïnvloeden. 

UTC (in combinatie met OSD

Up The Cable, een functie bij camera's met OSD om de bediening daarvan niet alleen bij de camera te doen, maar ook aan het andere einde van de kabel met een speciaal UTC OSD apparaatje. 

Defog

Geen afkorting. De defog functie zorgt er bij mistig weer voor dat de camera zo een zo helder mogelijk beeld geeft. Tot op zekere hoogte worden mistdeeltjes digitaal "weggepoetst".