• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is "videosignaal"?

De verbinding tussen je bewakingscamera en je recorder komt tot stand door middel van een kabel of draadloze verbinding. De camera stuurt via deze kabel kleine elektrische stroompjes naar de recorder. Simpel uitgelegd vormen de grootte en de snelheid van deze stroompjes een bepaald signaal. Als de recorder en de camera beide hetzelfde signaal "snappen" kan de recorder het signaal van de camera omzetten naar een digitaal bestand en opslaan op de harde schijf.

Verschillende soorten signaal

Bij camerabewaking kun je verschillende soorten videosignaal tegenkomen. Soms zijn ze uitwisselbaar, maar meestal niet. Daarom kun je het beste een camera kiezen die het juiste signaal verstuurt. We kennen de volgende signaalsoorten:

  • Analoog

Analoog signaal is zo'n beetje het eerste wat in de wereld van beveiligingscamera's is gebruikt. Het is een relatief eenvoudig systeem met een lage beeldresolutie en weinig data overdracht (=hoeveelheid stroompjes). Door de lage resolutie en kleine dataoverdracht kunnen kabels van analoge camera's behoorlijk lang zijn. Het is zelfs mogelijk om het signaal draadloos te versturen, maar dat raden we niet aan omdat er geen enkele vorm van veiligheid ingebouwd kan worden en de meeste zenders/ontvangers relatief zwak zijn.

Analoge bewakingscamera's en recorders zijn altijd op elkaar aan te sluiten, ongeacht het merk, type of de leeftijd. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je stekkers passen.

  • HD-CVI

Één van de opvolgers van analoog is HD-CVI. Het is ontwikkeld door Dahua en staat voor High Defenition Composite Video Interface. Bij HD-CVI kun je dezelfde bekabeling gebruiken als bij analoge systemen, maar je camera en recorder maken veel efficiënter gebruik van deze kabel. Doordat er meer elektrische stroompjes over de kabel gestuurd kunnen worden is het mogelijk aanzienlijk beter beeld op de recorder op te nemen.

HD-CVI is over het algemeen uitwisselbaar met alle andere HD-CVI apparaten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je stekkers passen en de resolutie van je camera en recorder overeen komt.

  • HD-TVI

HD-TVI is nagenoeg gelijk aan HD-CVI. Het is ontwikkeld door Hikvition en staat voor High Defenition Transport Video Interface. Net als bij HD-CVI wordt er aanzienlijk meer signaal door de kabel gestuurd die je ook voor analoge camera's kunt gebruiken. Door het efficienter benutten van de kabel zijn veel hogere resoluties mogelijk.

HD-TVI is, net als HD-CVI niet merkgebonden. Zolang je stekkers passen, het signaal overeenkomt en de beeldresolutie van camera en recorder gelijk zijn kun je HD-TVI producten van verschillende fabrikanten op elkaar aansluiten.

  • AHD

Analog High Defenition is gelijkwaardig aan HD-CVI en HD-TVI en loopt qua ontwikkeling gelijk met bovenstaande producten. AHD camera's vind je van meer fabrikanten en veel merkloze HD systemen maken gebruik van het AHD videosignaal. Het is niet van Dahua of Hikvision en is meestal niet uitwisselbaar met andere videosignalen.

Je kunt AHD camera's van bijvoorbeeld Neview wel gewoon aansluiten op je AHD recorder van merk X. Zolang de resolutie van de camera door de recorder kan worden opgenomen zul je geen problemen ondervinden.

  • HD-SDI

We noemen hem voor de volledigheid, maar het HD-SDI tijdperk is helaas voorbij. HD-SDI betekend High Defenition Serial Digital Interface. Het was de opvolger van analoog en is groot en deels komen overwaaien uit de televisiewereld (waar het nog steeds gebruikt wordt). HD-SDI geeft net als HD-CVI en HD-TVI beeld in een aanzienlijk hogere resolutie dan analoog, maar het gebruik ervan is redelijk beperkt gebleven door de hoge aanschafprijs en het gebrek aan flexibiliteit.

Na de opkomst van HD-CVI, HD-TVI en AHD zijn veel fabrikanten gestopt met het maken van HD-SDI camera's en recorders. Je kunt HD-SDI niet uitwisselen met andere signaaltypes, maar je kunt HD-SDI van verschillende merken wel op elkaar gebruiken. Voorwaarde is wel dat je camera en recorder dezelfde beeldresolutie ondersteunen.

Maar welk signaal heb je nu?

Het beste kun je dat bepalen aan de hand van het merk + typenummer van je product. Op internet of in de handleiding zul je ongetwijfeld iets kunnen terugvinden over het videosignaal waar jouw systeem gebruikt van maakt.

Enkele eenvoudige tips:

  • TVL of TV lines staat voor TV lijnen en is altijd een analoge resolutie.
  • H.264 is een compressiemethode van de recorder en zegt niets over het videosignaal.
  • CCTV staat voor Closed Circuit TeleVision en is geen merk of product van ons.