Tutorial: Gebruik van de CHD-BA5 IP camera

  • Geplaatst op
  • Door CCTVwinkel.be
  • Geplaatst in ip camera

In deze tutorial leggen we enkele functies van de CHD-BA5 IP camera uit. We gaan met name in op de functies m.b.t. autofocus en zoom.

We gaat er vanuit dat de IP camera al is aangesloten en voorzien is van een IP adres. Meer over het instellen van een IP adres vindt u hier.

Optisch zoomen via de browser

De CHD-BA5 maakt het mogelijk om, door middel van één of meerdere muisklikken de optische zoomlens in de IP camera te bedienen. U kunt de zoomlens uitzoomen tot 2.8 mm of inzoomen tot maximaal 12mm. De kijkhoek daarbij loopt van circa 100 graden tot circa 40 graden.

In een andere blogpost hebben we reeds de nadelen van digitaal zoomen besproken. Het grote voordeel van deze IP camera is de aansturing van een elektromotor voor het in- en uitzoomen van de lens. Een tweede elektromotor zorgt voor het scherpstellen op de juiste plaats. Zo is het beeld, ook als een object dichterbij komt, altijd scherp in beeld.

Bediening van de optische lens

In tegenstelling tot enkele andere IP camera's bediend u de zoomlens van de CHD-BA5 via de browser. dat ziet er als volgt uit:

IP camera zoom

In bovenstaande afbeelding is volledig uitgezoomd, dat wil zeggen dat de beveiligingscamera een kijkhoek van circa 100 graden heeft.

Zoom IP camera

In bovenstaande afbeelding is volledig ingezoomd. Daarmee wordt een kijkhoek van circa 40 graden behaald.

In- en uitzoomen kan, na inloggen, door middel van enkele muisklikken. Door te klikken op het icoontje met meerdere bomen zoomt u uit. Door te klikken op het icoontje met slechts één boom zoomt u de IP camera in.

Automatisch scherpstellen met auto focus

De CHD-BA5 IP camera stelt zelfs scherp. Dat wil zeggen dat de camera d.m.v. beeldanalysatie bepaald waarop scherp gesteld moet worden. Daarna wordt een kleine elektromotor aangestuurd die de lens daadwerkelijk iets versteld. Komt een object dichterbij, dan kan de CHD-BA5 daar op anticiperen d.m.v. continue scherpstellen.

Afhankelijk van uw browserinstellingen kan onderstaande video automatisch in een lage kwaliteit afgespeeld worden. Voor het beste beeld kiest u middels het tandwieltje voor "1080p HD".

Voorbeeldvideo optische zoom, bedienbaar via browser