Weerkaatsing van infrarood licht uit beveiligingscamera's in glas

Zo nu en dan maken we mee dat klanten een beveiligingscamera binnen, achter een raam, willen plaatsen. Helemaal niet gek bedacht, het scheelt namelijk gaten door een buitenmuur en de beveiligingscamera is beschermd tegen vandalisme en weersinvloeden.

Helaas is het plaatsen van bewakingscamera's achter een raam sterk af te raden. Het infrarood licht uit de camera weerkaatst namelijk in het glas en zorgt zo voor een sterke overbelichting van het beeld wat resulteert in een witte vlek, of volledig wit beeld. 

Kan ik met mijn beveiligingscamera naar buiten kijken?

Dat hangt af van de afstand tot het raam, het licht buiten en de kracht van het infrarood licht. Om het makkelijk te maken vergelijken we het met uw woonkamer. 

Situatie 1
Het is binnen en buiten volledig donker. U gaat zo'n 4 meter bij het raam vandaan staan en schijnt met een felle zaklamp richting het raam. Het enige dat u ziet is een weerkaatsing van het licht in het raam. Als u met een zwakkere zaklamp op het raam schijnt ziet u nog steeds niets (de reflectie in het raam is immers sterker dan die van de objecten buiten omdat het daar volledig donker is). In beide gevallen zal een beveiligingscamera ook (nagenoeg) niets zien. 

Situatie 2
Het is binnen volledig donker, maar buiten is een klein beetje licht (bijvoorbeeld van een straatlantaarn en/of buitenlamp). U gaat wederom op circa 4 meter van het raam staan en schijnt met de felle zaklamp naar buiten. Het resultaat is hetzelfde als bij situatie 1. Als u vervolgens met een minder felle lamp naar buiten schijnt zult u merken dat u buiten al iets meer ziet. Als u de lamp uit zet dan wennen uw ogen aan het donker en zult u buiten meer zien dan met zaklamp vanuit de woonkamer. 

Uiteraard is de situatie met bewakingscamera's iets anders, ze hoeven namelijk niet echt aan het donker te wennen, ze kunnen er binnen een seconde mee omgaan. Feit is wel dat ook een bewakingscamera meer zal zien als er minder infraroodlicht weerkaatst in het raam. De ideale oplossing is een camera buiten waarbij geen reflectie optreedt. Mocht dit niet lukken, dan is een camera zonder infrarood licht, of met uitgeschakeld infrarood nachtzicht in combinatie met een externe infrarood lamp een goede oplossing.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »