Wat is Power over Ethernet (PoE)?

Een veelgestelde vraag is wat Power of Ethernet precies is. We noemen dit gemakshalve ook wel 'PoE'. Het is een technologie die het mogelijk maakt om data en spanning te leveren en dit m.b.v. een twisted pair-kabel (een standaard netwerkkabel) in een z.g. Ethernet-netwerk.

Deze technologie wordt ingezet om bijvoorbeeld IP camera's te voorzien van stroom. Maar ook andere apparatuur zoals voip-telefoons en diverse soorten routers. Met Power over Ethernet is het niet mogelijk om grote stroomverbruikers, zoals servers of computers, van stroom te voorzien. Omdat de kabel een beperkt vermogen heeft.

 

Geen extra voedingsadapter nodig

Het grote voordeel van het gebruik van een PoE switch is o.a. dat er geen extra voedingsadapter nodig is bij het apparaat wat gebruik maakt van PoE. Ook een 230 volt aansluiting terplaatse is niet nodig. Waarom is dit zo'n groot voordeel? Vooral wanneer er geen stopcontact in de buurt is, terwijl u wel uw apparatuur moet kunnen gebruiken, kan u het netwerkapparaat toch gebruiken. De meeste netwerkkabels maken gebruik van tussen de vier en de acht aders in de kabel. Met Power over Ethernet echter worden er maar twee aders gebruikt. Er wordt gemeten hoeveel vermogen noodzakelijk is om het aangesloten toestel van stroom te voorzien. Daarna pas wordt de spanning doorgegeven. U kunt dus zonder schade toe te brengen een apparaat aansluiten wat geen gebruik kan maken van PoE, de spanning wordt dan simpelweg niet ingeschakeld.

 

Wat is Power over Ethernet+?

Power over Ethernet+, ook wel gewoon PoE+ genoemd, is een opvolger van PoE. Of precies te zijn noemen we deze opvolger ' IEEE802.3at standaard'. Er worden met deze opvolger in plaats van twee, vier aders gebruikt. De aders worden voor stroomoverdracht en voor data-overdracht gebruikt. In totaal kan men 32 Watt aan overdracht van vermogen inzetten. Uiteraard gaat in de kabel zelf een beetje vermogen verloren maar u houdt veel vermogen over. Ongeveer 30 Watt. Power over Ethetnet+ kan gebruikt worden voor bewaking- en beveiligingscamera's en voor allerlei soorten randapparatuur. Het is ook mogelijk om PoE apparatuur aan te sluiten op een PoE+ switch.