Wat is het effect van bewakingscamera’s op onze veiligheid?

Heeft u een alarmsysteem? Dan vraagt u zichzelf misschien af of het zin heeft om bewakingscamera’s te installeren. Een alarmsysteem houdt de meeste indringers buiten en camerabeveiliging lijkt in veel gevallen dan ook overbodig. Lijk, want dat zijn ze niet.

Beveiligingscamera’s geven in veel gevallen echter een extra zekerheid tot veiligheid. Een indringer zal zich sneller bedenken wanneer er beveiligingscamera’s zijn en uiteraard heeft u een uitstekende bewijslast wanneer er opnames zijn van een inbraak (zowel voor de verzekering als politie). 

Beveiligingscamera’s zijn steeds geavanceerder en u kunt tegenwoordig alles via uw tablet of smartphone in de gaten houden. Hoort u beneden een onbekend geluid of bent u buiten en vertrouwt u het niet om naar binnen te gaan? Dan kunt u via een smartphone of tablet op veilige afstand een kijkje nemen. 

U hoeft dus niet zelf te controleren of alles in orde is en wanneer uw alarmsysteem een melding geeft. U kunt eerst via uw camerasysteem zien of er iets aan de hand is. Uiteraard gelden dezelfde regels voor uw bedrijfsruimte, magazijn of andere locaties die u in beheer heeft. 

Beveiligingscamera’s op het werk

Beveiligingscamera’s kunt u op de werkvloer inzetten om uw personeel in de gaten te houden. In eerste instantie is het verplicht om hiervan melding te maken met een sticker of bordje, maar in sommige gevallen mag u ook opnames maken zonder dat hier melding van gemaakt wordt. Hier een aantal voorbeelden waarbij beveiligingscamera’s op het werk een oplossing bleken te zijn: 

• Een personeelslid van UPS stal een iPad van een vader die deze graag aan zijn dochter cadeau had gedaan. Gelukkig is het bewijs op een beveiligingscamera bij de voordeur vastgelegd. De vader heeft het filmpje op YouTube geplaatst en binnen één dag heeft de vader het kerstcadeau weer teruggekregen. 

• Henk zat rustig op een verjaardag in Groningen en ontving ineens e-mails vanaf zijn bewakingssysteem. Er was beweging gedetecteerd in zijn kledingwinkel en er bleek een inbreker actief te zijn. Henk heeft direct de alarmlijn gebeld en de dieven werden ter plaatse gearresteerd. 

• Het magazijn van een elektronicawinkel in Assen blijft altijd onbewaakt achter en daarom zijn er bewakingscamera’s geplaatst ter beveiliging. De eigenaar van de winkel hoorde dat er iemand in het magazijn was en keek direct op z’n iPhone om de live beelden te bekijken. Twee mannen haalde het magazijn leeg en de eigenaar belde direct de politie. De mannen zijn net op tijd ingerekend en alle goederen zijn teruggebracht. 

Tips voor het gebruik van beveiligingscamera’s

Beveiligingscamera’s worden in sommige gevallen niet op de juiste manier of niet voldoende ingezet. Soms investeert men in een beveiligingssysteem en na een inbraak blijkt dat de gewenste beelden er niet eens zijn. Gebruik de onderstaande tips om de effectiviteit van bewakingscamera’s te vergroten: 

• Denk na over het doel dat u met een camerasysteem heeft, alleen op deze manier kunt u beveiligingscamera’s op een effectieve manier inzetten. 

• Gebruik een camerasysteem dat u altijd en overal kunt bekijken. Live verbinding maakt het mogelijk om 24/7 beelden te bekijken. U heeft enkel een internetverbinding en de benodigde software nodig. IP bewakingscamera’s kunt u bekijken via een smartphone, tablet, pc, laptop of andere apparatuur. 

• Gebruik een camera met infraroodverlichting om ’s nachts het overzicht te bewaren. 

• Plaats camera’s op logische plaatsen en minimaal bij de ingang en uitgang. De meeste systemen staan het toe om één tot 24 camera’s te installeren op één recorder. 

• Denk na over een combinatie van opvallende camera’s (ter preventie) en beveiligingscamera’s die opnames maken waar het niet verwacht wordt. 

• Gebruik dummy camera’s als u geen budget heeft voor echte camera’s. Dummy camera’s hebben een preventieve werking voor criminele activiteiten. 

Bewakingscamera’s in de praktijk

Bewakingscamera’s zijn bewezen effectief. In de praktijk worden bewakingscamera’s helaas niet altijd ten volste benut. Sommige gebieden worden slecht gefilmd of op logische plaatsen wordt er vergeten om een beveiligingscamera aan te sluiten. Slimme opnameapparatuur, HD beeldkwaliteit en toegang tot uw systeem via een IP-verbinding maakt het mogelijk om bewakingscamera’s succesvol in te zetten. Geeft u in op het budget? Dan gaat dit helaas vaak ten koste van het beveiligingsniveau. 

Uiteraard is dit niet de bedoeling! Neem de tijd om na te denken over uw bewakingscamera’s of kies een kant-en-klaar pakket waar er al aan kwaliteit, capaciteit, bekabeling, beveiligingscamera’s en een recorder gedacht is. 

Zoekt u een specifieke beveiligingsoplossing?

Dan voorziet CCTVwinkel u graag van advies op het gebied van hoogwaardige camerabewaking voor een scherpe prijs. Neem contact met ons op via [email protected] of via telefoonnummer 03 - 80 80 445 als we u ergens mee kunnen helpen.