Wat is de maximale kabellengte voor beveiligingscamera's

Ook kabels van hoge kwaliteit hebben last van signaalverlies, daarom is de lengte van kabels bij beveiligingscamera's helaas niet oneindig. De maximale lengte hangt echter af van het type beveiligingscamera.

Analoge bewakingscamera's zijn wel het minst "kieskeurig" als het gaat om bekabeling. Zolang er een kabel ligt maakt het relatief weinig uit wat voor kabel dat is. Uiteraard dient de kabel vrij te zijn van storingen en moeten de connectoren goed zijn verbonden met de kern. 

Over de maximale kabellengte is onder installateurs enige discussie, de één zegt dat 100 meter het maximale is, terwijl de ander zegt probleemloos enkele honderden meters kabel te gebruiken. Feit is dat combikabels niet langer gemaakt worden dan 100 meter. Fabrikanten van video baluns geven echter aan dat het mogelijk is hun producten te gebruiken met een kabellengte tot 200 meter. Feit is dat analoge beveiligingscamera's met gemakt op grote afstand kunnen worden aangesloten. De exacte kabellengte is echter wel afhankelijk van storingsbronnen rondom te kabel en de kwaliteit van de connectoren. 

HD-SDI beveiligingscamera

Bij HD-SDI worden veel hogere eisen gesteld aan de bekabeling. Niet alleen is de maximale lengte een stuk korter, ook dient de kabel geschikt te zijn voor gebruik met HD-SDI, meestal houdt dit in dat de kabel een kern van 100% koper heeft. 

De lengte beperkt zich vaak tot circa 80-100 meter, afhankelijk van de kabel en storingsbronnen onderweg. Voor HD-SDI zijn echter wel repeaters op de markt, met een HD-SDI repeater verdubbelt u in het meest gunstige geval de kabellengte. 

Maximale kabellengte HD IP camera's

HD IP camera's worden aangesloten via het netwerk, daarom is de maximale kabellengte gelijk aan die van netwerkkabels, namelijk 100 meter. Met een switch tussen de kabel kan de lengte wel weer met 100 meter verlengt worden. Daarnaast zijn er beperkingen aan het gebruik van PoE kabels, deze zijn vaak te vinden in de handleiding van de apparatuur. 

Het aansluiten van HD IP beveiligingscamera's is tevens mogelijk via bijvoorbeeld Ethernet over Power, oftewel netwerk via het stopcontact.