Kantoor voorzien van bewakingscamera's

Misschien is er iets op uw kantoor voorgevallen, waardoor u zich genoodzaakt voelt om uw kantoor van bewakingscamera's te voorzien. Bijvoorbeeld door agressief gedrag van klanten, of doordat u uw werknemers ervan verdenkt spullen te ontvreemden.

Het plaatsen van bewakingscamera's is dan een logische stap en te gerechtvaardigheden. Maar mag u uw kantoor zomaar voorzien van bewakingscamera's? Ja. Dat mag. Alleen wel onder bepaalde voorwaarden. Neemt u die voorwaarden hieronder in alle rust door.

 

Werknemers hebben recht op privacy

Wilt u uw kantoor voorzien van bewakingscamera's? Dan zijn er een aantal zaken waar u vooraf rekening mee dient te houden. Zo hebben werknemers het recht op privacy en mag u niet zomaar deze vrijheid aantasten. Uw werknemers kunt u dus niet zomaar controleren. Wilt u toch een camera plaatsen, dan zult u allereerst toestemming moeten vragen aan de ondernemingsraad indien die bestaat. De camera's moeten daarnaast zo worden opgehangen dat ze duidelijk zichtbaar zijn. Geef ook duidelijk aan, bijvoorbeeld op bordjes of met stickers. dat er cameratoezicht is.

 

Portiek beveiliging

Om te controleren wie er zoal uw kantoor betreedt, kunt u er ook voor kiezen om camera beveiliging te plaatsen bij een portiek of ingang. De meeste camera's leveren ook in het donker prima beeld, hetzij in zwart-wit meestal. Met portiekcamera's kunt u wellicht inbraken of vandalisme voorkomen.

 

Hoe de beelden van een IP-camera bekijken?

Beelden die gemaakt worden met een IP camera kunnen wereldwijd door u bekeken worden. Dit gaat via internet. U moet de camera wel hiervoor apart configureren. Ook kunt u ervoor kiezen om deze beelden te bekijken binnen uw eigen lokale netwerk. U kunt zelf bepalen wie de beelden kunnen bekijken. U laat gebruikers toe met behulp van bepaalde restricties. Door een speciale app te downloaden, kunt u tevens de beelden live via uw smartphone, tablet of PC bekijken. Handig wanneer u op reis bent of op uw vakantieadres wilt meekijken wat er op en rondom uw kantoor gebeurd.  Wilt u de beelden ook opnemen, dan kan dat op een NVR (Netwerk Video Recorder) of bijvoorbeeld een Synology NAS.