IP camera opnemen op een NVR of NAS?

  • Geplaatst op
  • Door CCTVwinkel.be

Voor het opnemen van camerabeelden van IP camera's is een apparaat nodig dat de beelden van de camera kan downloaden en kan opslaan. Dat kan bijvoorbeeld met een NVR, maar ook met een NAS. In deze blogpost bespreken we de voor- en nadelen van beide.

Wat is een NVR?

NVR staat voor Netwerk Video Recorder, simpelweg een apparaat dat via het netwerk beelden kan downloaden en opslaan. Een NVR is specifiek gemaakt voor het bewaren van beelden van IP camera's.

Wat is een NAS

NAS staat voor Network-attached storage, oftewel een opslag apparaat dat met het netwerk verbonden is. Een NAS kan (en doet meestal) veel meer dan beelden van IP camera's bewaren. Vaak wordt een NAS ook gebruikt voor het bewaren van foto's, films, muziek en documenten. Sommige systemen kunnen ook muziek en/of video streamen.

Voordelen van een NVR

- Specifiek voor camerabewaking
Een NVR is echt gemaakt voor camerabewaking. Het apparaat is volledig ingericht voor de communicatie met IP camera's en is daar dan ook zeer geschikt voor.

- VGA en HDMI uitgangen
Een NVR heeft videouitgangen, de modellen in ons assortiment beschikken over een VGA en een HDMI uitgang. Beide uitgangen kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van een beeldscherm of TV. Vervolgens kunt u live camerabeelden bekijken, of opgenomen beelden terugzoeken.

- NVR met PoE
Er bestaan verschillende soorten recorders. Een eenvoudige uitvoering beschikt niet over PoE (Power over Ethernet). Tegen een kleine meerprijs is een NVR met 4 of 8 PoE poorten echter een goede optie. Met Power over Ethernet poorten kunt u de IP camera's van voeding en netwerk voorzien.

- Veel kanalen
Een NVR beschikt vaak al over 4, 9 of zelfs meer videokanalen. Dat wil dus zeggen dat u zonder extra kosten de beelden van bijvoorbeeld 4 of 9 IP camera's kunt opslaan.

Nadelen van een NVR

Een Netwerk Video Recorder heeft niet echt nadelen die de kwaliteit van de camera beveiliging beinvloeden. Het is echter wel zo dat een NVR enkel gebruikt kan worden voor camerabewaking. Beschikt u niet over heel veel bewakingscamera's, dan is een NVR een relatief dure optie, omdat de aanschafprijs dan over slechts één of twee camera's verdeeld wordt. Een NVR is al beschikbaar vanaf € 269,- excl. BTW.


Voordelen van een NAS

- Multifunctioneel
Een NAS is niet alleen geschikt voor IP camera's en kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het opslaan van videobestanden.

- Relatief goedkoop
Heeft u slechts één of hooguit twee IP camera's, dan kunt u deze afhankelijk van het model, vaak zonder extra kosten toevoegen aan uw NAS. Let op, voor meer camera's is meestal een extra licentie per camera vereist.

- Gezamenlijke opslag
Wilt u beelden niet heel lang opslaan, dan kan opslaan op een NAS handig zijn. De eventuele extra opslagcapaciteit kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld foto's of video's.

Nadelen van een NAS

Bij een NAS zijn helaas enkele nadelen die er meestal voor zorgen dat de keuze niet op een NAS valt. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

- Geen videouitgangen
Een NAS heeft geen videouitgangen, dat wil dus zeggen dat het aansluiten van een beeldscherm niet mogelijk is en dat live meekijken alleen na inloggen via een PC kan.

- Gedeelde opslagcapaciteit
Hoewel een voordeel bij weinig camera's of een korte opname duur kan het ook in uw nadeel werken. Als de opslag gedeeld moet worden met bijvoorbeeld muziek, films en foto's kan dit ten koste gaan van de opnameduur van uw bewakingscamera's.

- Extra licenties
Bij bijna alle modellen is slechts een software licentie inbetrepen voor één IP camera's. Bij enkele uitzonderingen zijn twee IP camera's mogelijk. Wilt u meer camera's toevoegen dan dient u daar extra licenties voor aan te schaffen. De kosten zijn dan ongeveer € 55,- per IP camera. Bij 6 camera's bent u dus snel ruim € 200,- extra kwijt.

Extra pakketkorting bij afname van een NVR en IP camera's

Als u bij ons een voordeelset met IP camera's en een NVR koopt ontvangt u een extra korting. Het aanschaffen van een NVR in plaats van een NAS is daardoor nog voordeliger. Kijk eens bij onze complete IP camera pakketten of neem contact met ons op via [email protected]