IP camera instellingen nachtzicht

Vroeger was een camera een camera. Na het ophangen en aansluiten van de kabels klaar voor gebruik. Tegenwoordig zitten beveiligingscamera's, en met name IP camera's, vol techniek voor beeldcorrectie, beter nachtzicht, beter zicht bij overbelichting door bijvoorbeeld de zon. In deze blogpost kijken we naar de verschillen bij nachtzicht.

We beginnen met een filmpje, dat is immers duidelijker dan nog meer tekst. Onder het filmpje gaan we verder met de uitleg. Voor beide delen van het filmpje hebben we gebruik gemaakt van dezelfde IP camera waarmee eind december rond kwart voor 10 's avonds 2 filmpjes gemaakt hebben in het donker.

Afhankelijk van uw browserinstellingen kunnen onderstaande video's automatisch in een lage kwaliteit afgespeeld worden. Voor het beste beeld kiest u middels het tandwieltje voor "1080p HD".Het eerste deel van het filmpje geeft relatief goed nachtzicht en eigenlijk is er met dat resultaat ook niet zoveel mis. Het probleem is echter dat sterk reflecterende delen, zoals de kentekenplaat, wit worden en dat beelden in grijstinten worden opgenomen door het "gebrek" aan licht.

Beveiligingscamera's met infrarood

Alle beveiligingscamera's met infrarood nachtzicht schakelen automatisch over naar grijstinten zodra de infraroodverlichting wordt ingeschakeld. Het overschakelmoment is wel afhankelijk van het type camera. Een IP camera buiten schakelt bijvoorbeeld veel later over dan een ouderwetse analoge camera omdat die laatstgenoemde een sensor heeft die veel minder lichtgevoelig is.

Dat is bij het voorbeeld in bovenstaand filmpje niet anders. In het tweede deel van het filmpje ziet u het resultaat als we de infraroodverlichting handmatig uitzetten en de camera in feite verplichten zich aan te passen aan de omstandigheden met behoud van kleuren. Uiteraard hebben we enkele andere instellingen geoptimaliseerd voor het beste resultaat.

Filmen met zeer weinig omgevingslicht

Het filmen met een IP camera buiten kan met zeer weinig omgevingslicht toch een goed resultaat geven. Infrarood nachtzicht heeft veel voordelen, maar groot nadeel is dat het licht slechts uit één richting in een redelijk sterke lichtbundel komt zoals bij een zaklamp bijvoorbeeld het geval is.

Een IP camera heeft aan erg weinig licht al voldoende om een relatief goed kleurenbeeld te geven. Dat licht kan afkomstig zijn van terreinverlichting of straatverlichting. Het is wel noodzakelijk dat de verlichting altijd aan is, omdat bij handmatig uitgeschakelde infraroodverlichting deze ook niet aangaat bij te weinig licht.

Welke instellingen zijn het meest geschikt?

Die vraag kunnen we helaas niet met een standaard antwoord beantwoorden. Elke situatie is anders, de optimale instellingen zijn afhankelijk van de locatie van de IP camera, het omgevingslicht en de lichtinval, het doel van de beveiligingscamera etc. We raden u daarom aan verschillende instellingen te proberen, terugzetten naar de standaard instellingen kan altijd.

Controleer regelmatig

Stelt u de IP camera handmatig in? Controleer dan regelmatig, zowel overdag als 's nachts, of de instellingen nog het optimale beeld geven. Het is immers zonde als u achteraf tot de conclusie komt dat de opgenomen beelden te onduidelijk zijn. Een IP camera kopen doet u immers voor het beste beeld!