Heeft een dummy camera nut? Beste prijs!

  • Geplaatst op
  • Door CCTVwinkel.be
  • Geplaatst in dummy, nep camera

Het nut van een dummy camera, oftewel nep camera of namaak camera, verschilt heel erg per situatie. Doorgewinterde winkeldieven en inbrekers herkennen een dummy doorgaans direct. Het goed plaatsen van dummy camera's, en de juiste camera's hebben een grote invloed op het te bereiken doel.

Het verkeerde voorbeeld

We beginnen met een voorbeeld. De lokale Gamma bouwmarkt verkoopt ook een dummy camera. Of het uiterlijk er realistisch uitzien houden we even buiten beschouwing, maar een dergelijke camera is voor winkeldieven van grote afstand te herkennen, er zit nog net geen plastic zak over de lens zullen we maar zeggen. 

Deze zelfde gamma heeft overigens een dergelijke camera in de winkel bij de LED lampen hangen. Vermoedelijk om diefstal van deze, toch wat kostbare, lampen tegen te gaan. Deze camera is geplaatst op een enkele muur, waarbij rondom de camera, en aan de achterkant van de muur, geen kabels of leidingen te zien zijn. De kabel gaat zogenaamd "door de muur". Hoewel een winkeldief geen bouwtechnische kennis hoeft te hebben, is de kans dat iedereen snapt dat deze camera geen bekabeling heeft, en dus niet werkt wel erg groot. 

Even kort: Gamma gebruikt in deze winkel dus een namaak camera die ze zelf verkopen en hebben deze op een plek hangen waar op geen enkele wijze bekabeling in de buurt kan komen. Wat ons betreft heeft een dergelijke camera totaal geen zin. 

Hoe het dan wel moet

In feite is het best makkelijk. De juiste camera moet op de juiste plaats hangen. We hebben een aantal dummy camera'sin ons assortiment. Een dummy camera "moet" aan de volgende eisen voldoen:

- Een dummy camera moet opvallen, het heeft immers enkel een preventieve werking. De camera moet goed zichtbaar zijn. Plaats bijvoorbeeld geen zwarte camera in een donkere hoek. 

- Een dummy camera moet "aangesloten zijn". Laat het lijken alsof de namaak camera is aangesloten. Laat er desnoods een kabel heenlopen, of zorg dat de dummy ergens hangt waar de kabel ook daadwerkelijk weggewerkt is/door de muur gaat. 

- Plaats geen binnen camera buiten, of een buitencamera binnen. Hoe mooi u ze wellicht ook vindt, een binnen camera hangt binnen en een buitencamera buiten. Het is bijvoorbeeld erg ongeloofwaardig als u de DBC-3 binnen ophangt. 

- Maak gebruik van waarschuwingen. Waarschuw uw klanten/bezoekers/gasten voor camera bewaking. Bij echte camera's is dit verplicht, waarom zou u het niet doen bij dummy camera's? Waarschuwen kan bijvoorbeeld met onze stickers

- Plaats meerdere camera's op logische plaatsen. We zien dummy camera's vaak hangen bij waardevolle spullen in de winkel. Bij cosmetica, LED lampen, accessoires bijvoorbeeld. Kleine producten die makkelijk meegenomen kunnen worden. Logisch ook, u wilt de schijn wekken dat u met behulp van camera's over deze producten waakt. Maar... Waarom heeft u geen camera's bij de kassa hangen? Of bij de ingang? Een winkeldief begrijpt echt wel dat als u over een werkend systeem beschikt, het niet bij één camera naast de LED lampen blijft. 

Dummy camera's als aanvulling

Dummy camera's zijn een prima aanvulling op een bestaand of nieuw te plaatsen camerabewaking systeem. Het wekt de schijn dat er meer camera's hangen dan daadwerkelijk het geval is en kan er op die manier voor zorgen dat u voor een relatief lage prijs winkeldieven en inbrekers buiten de deur houdt. 

Vrijblijvend advies

Mocht u nog vragen hebben over het plaatsen of aanschaffen van dummy camera's, dan helpen we u natuurlijk graag verder. U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 03 - 80 80 445 of per e-mail op [email protected].