Draadloze camera - Voordelen en Nadelen, waarom wel, of juist niet?

Een draadloze camera, of wifi camera, klinkt aantrekkelijk, maar is dat het ook? In deze blogpost gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van de keuze tussen een draadloze, of een bewakingscamera met draad.

Is draadloze camera wel draadloos?

We kennen allemaal de draadloze koptelefoon en de draadloze lichtschakelaar. Twee producten die ook echt draadloos zijn. Maar in hoeverre is een draadloze camera eigenlijk draadloos? Het antwoord is verrassender dan verwacht: meestal niet.

We verkopen zelf geen draadloze camera's (de reden daarvan komt later in dit bericht naar voren), maar als we op Google zoeken naar "draadloze camera", dan zien we dat bijna alle bewakingscamera's uit de resultaten inderdaad een draadloze signaaloverdracht (videobeeld) hebben, maar nog steeds door middel van een adapter, en dus stroomkabel, voorzien worden van spanning. 

Een "draadloze camera" met enkel draadloze signaaloverdracht en een normale voedingsadapter kan voldoende zijn. Als op de gewenste locatie wel een stopcontact is, maar geen verbindingsmogelijkheid naar de recorder, dan kan een dergelijke draadloze bewakingscamera aan de wensen voldoen, in theorie overigens, maar daarover hieronder meer.

Kwaliteit van de draadloze verbinding

Er zijn meerdere types draadloze verbindingen. De oudere technieken (vaak gebruikt bij analoge bewakingscamera's) kunt u eigenlijk direct achterwege laten. Het signaal hiervan is doorgaans te zwak om door één of meer muren te kunnen zonder veel verlies van beeldkwaliteit. Daarnaast is het beeld van dergelijke bewakingscamera's ronduit slecht en blijft er, na enig signaalverlies, eigenlijk geen noemenswaardige video meer over. Zonde van uw geld en frustratie.

Wifi camera's, oftewel IP camera's via een draadloos wifi netwerk, zijn vaak van iets betere kwaliteit. Hoewel ook in deze categorie veel slechte producten op de markt zijn. De wifi camera, of wifi ip camera, maakt via de draadloze router verbinding met een PC of opname apparaat (recorder/NAS).

Groot voordeel van wifi is dat de kwaliteit, mits de verbinding goed is, doorgaans een stuk beter is dan die van andere draadloze zenders. Nadeel is wel dat bij meerdere wifi camera's het signaal slechter kan worden en de snelheid omlaag gaat. Daarnaast is wifi signaal relatief eenvoudig te storen of te overbelasten waardoor de IP camera's in feite uitgeschakeld worden.

Beeldkwaliteit van wifi camera's

Bijna alle wifi IP camera's hebben een resolutie van 720p HD of zelfs lager. Uiteraard hangt één en ander samen met de benodigde snelheid van het wifi netwerk, een hogere resolutie verlangt uiteraard een hogere dataoverdracht. De beeldkwaliteit van bedrade IP camera's is (bij ons) 1080p of hoger. Dat wil dus zeggen dat de opgenomen videobeelden groter, duidelijker en vaak scherper zijn dan die van 720p bewakingscamera's.

Assortiment CCTVwinkel.be

Omdat we met enige regelmaat aanvragen krijgen voor draadloze camera's en wifi camera's hebben we in beide productcategorieën enkele tientallen producten getest en langere tijd in gebruik gehad. De kwaliteit, gebruiksgemak en vooral de stabiliteit viel van bijna alle modellen enorm tegen. De modellen die op 2 van de 3 punten redelijk tot goed scoorden kwamen op het derde punt eigenlijk altijd ruim tekort.

Mede daarom hebben we er voor gekozen geen draadloze camera's of wifi camera's in ons assortiment op te nemen. Uiteraard bieden IP camera's wel verschillende mogelijkheden voor het aansluiten via een draadloos netwerk, via een Ethernet over Power (netwerk via het stopcontact) of bekabelde verbinding.

Onze voorkeur blijft uitgaan naar een vaste verbinding d.m.v. een kabel. Een kleine extra investering qua tijd (en een lagere investering qua kosten), maar daarna heeft u jaren plezier zonder zorgen.