Bewakingscamera's aansluiten met een video balun

Doorgaans worden standaard analoge bewakingscamera's aangesloten met een RG59 combikabel, soms zijn langere kabels van bijvoorbeeld 40, 50 of 100 meter vereist om de camera aan te sluiten op de recorder.

Een relatief onbekend product is echter de video balun. Dit product is zowel leverbaar als een model met 1 poort, en een model met 4 poorten. Het wordt veel gebruikt voor camerabewaking waarbij de camera's verder weg hangen, of waarbij meerdere camera's op één punt hangen. 

Wat is/doet een video balun

Een video balun maakt het mogelijk om het signaal van een coaxkabel, en (bij het model met 1 poort) ook de stroom voor één camera, via een UTP cat5e kabel te versturen. Een video balun is passief, dat betekend dat hij geen stroom nodig heeft en niets met het signaal doet. Het maakt het simpelweg alleen mogelijk een UTP kabel aan te sluiten op een coax of RG59 combikabel. 

De video balun met één poort

In onze webwinkel verkopen we een video balun met 1 poort, het gaat hierbij om de CW-BAL. Deze video balun kan zowel videosignaal als stroom via de aangesloten UTP kabel verzenden. Het is mogelijk om deze videobalun rechtstreeks op de recorder en de bewakingscamera aan te sluiten. 

De video balun met vier poorten

Naast het model met één poort, verkopen we ook de CW-BAL4, met 4 poorten. In tegenstelling tot het andere model kan deze video balun alleen video signaal via de UTP kabel versturen. Groot voordeel van dit model is dat het beeld van maarliefst 4 bewakingscamera's via één UTP kabel verzonden kunnen worden. De voeding van de 4 aangesloten camera's kunt u simpel regelen met een extra voeding. 

Lengte van de UTP kabel

Een video balun kan het signaal over een behoorlijke afstand transporteren. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat bovengenoemde modellen passief zijn, en het signaal dus niet versterken. De maximale afstand is daardoor afhankelijk van de gebruikte camera en de omgeving rondom de UTP kabel. 

Voordelen van UTP kabel

UTP kabel is relatief goedkoop. De prijs per meter is aanzienlijk lager dan bij RG59 combikabel. Daar komt bij dat u zelf eenvoudig stekkers aan een UTP kabel kunt zetten, en dus geen gaten hoeft te boren waar een RG59 kabel door past. 

De CW-BAL4 heeft uiteraard als grote voordeel dat het trekken van slechts één UTP kabel voldoende is voor het aansluiten van 4 camera's.

Is uw pand al voorzien van UTP kabel? Dan kan het interessant zijn om één van deze kabels los te koppelen, en te gebruiken voor het aansluiten van een video balun. 

Kortom, een relatief goedkope video balun kan grote besparingen opleveren bij het installeren van camerabewaking.