Beveiligingscamera’s en wetenschappelijk onderzoek

Beveiligingscamera’s zijn in verschillende situaties effectief, dat vermoeden hebben we allemaal, maar blijkt dat ook uit wetenschappelijk onderzoek? CCTVwinkel heeft verschillende onderzoeken onder de loep genomen, in deze blogpost de uitkomst daarvan.

Het bleek in zowel een onderzoek uit 2006 als een onderzoek uit 2013 dat camerabewaking ervoor zorgt dat men sociaal wenselijker gedrag vertoont.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het inzetten van beveiligingscamera’s, maar in dit artikel is er speciaal naar het sociale effect van bewakingscamera’s gekeken. Het effect bleek positief en zeker wanneer u het gedrag van bezoekers of uw personeel positief wilt beïnvloeden is het interessant om verder te lezen.
 

Wetenschappelijk onderzoek uit 2006

In 2006 is er onderzoek gedaan naar de invloed van bewakingscamera’s. Wanneer men zich bewust is van observatie blijkt men zelfbewuster te zijn en controleert men eerder of iets juist is dat hij of zij doet. Het onderzoek werd gedaan in een laboratoriumsetting en de aanwezigheid van een beveiligingscamera bleek te leiden tot gedrag dat sociaal meer aanvaardbaar was.

Wanneer een beveiligingscamera in een ruimte was bleek men bereid om meer hulp te bieden dan een omgeving waarin geen beveiligingscamera aanwezig was.

In een ruimte met kostbaarheden of op een terrein met waardevolle bezittingen is dit precies wat u wilt. U wilt het liefst dat er niets gebeurt en men zich zo wenselijk als mogelijk gedraagt. Beveiligingscamera’s gegeven deze werking en dat resulteert in de gewenste situatie voor iedereen. Blijkt iemand toch de fout in te gaan? Dan zijn er uiteraard opnamen gemaakt met de recorder.

 

Invloed van beveiligingscamera’s op mensen

Marco van Bommel van de VU in Amsterdam deed onderzoek naar de invloed van beveiligingscamera’s in 2013 en kwam tot interessante conclusies.

Als er meerdere mensen bij een ongeluk aanwezig zijn bleken er minder mensen instaat om hulp te bieden. U zou verwachten dat er meer hulp wordt geboden wanneer er meer omstanders zijn, maar het tegenovergestelde bleek waar. Wanneer er minder omstanders zijn is er een kleinere kans dat er wordt ingegrepen dan wanneer er een ongeluk gebeurt.

Hoe wordt dit gekoppeld aan bewakingscamera’s? Marco van Bommel heeft 80 verschillende mensen uitgenodigd (in verschillende groepen) en vervolgens ging de proefleider naar de WC. Er werd een doosje met geld achtergelaten en vervolgens werd er in scene gezet dat één iemand het geld stal.

De meeste mensen bleken in te grijpen wanneer er weinig omstanders waren en er werd nauwelijks tot helemaal niet ingegrepen wanneer er meerdere omstanders waren. Camera’s bleken dit effect te doorbreken en omstanders grepen ook met grotere groepen in wanneer er camerabewaking was. Het extra oog van een beveiligingscamera mondde uit tot sociaal wenselijker gedrag.

Zowel het onderzoek uit 2006 als het onderzoek uit 2013 had dus een positief effect op het gedrag van mensen die aan beveiligingscamera’s werden blootgesteld. 

 

Het effect van beveiligingscamera’s

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beveiligingscamera’s wel degelijk een effect hebben op ons als mensen. In principe staat dit dicht bij de realiteit zoals we dit bij CCTVwinkel ervaren.

Beveiligingscamera’s worden in eerste instantie ingezet als afschrikmiddel en niet zozeer ter opsporing. Als een beveiligingssysteem te duur is wordt er vaak voor dummy’s gekozen en ook deze zijn via de webshop verkrijgbaar.


Sommige mensen zien direct het verschil tussen nep camera’s of echte camera’s. Het kleine deel dat het verschil ziet wilt u graag voor zijn en zeker wanneer u het eigen personeel filmt zal een nep systeem niet voldoende zijn.
 

Beveiligingscamera’s ter preventie en beveiliging

Kiest u voor beveiligingscamera’s? Dan is preventie een manier om een object of terrein te beveiligingen en uiteraard wilt u alles vanaf één centraal punt in de gaten houden. In dit geval is CCTVwinkel graag aan uw zijde om de juiste beslissing te maken.

Het assortiment van CCTVwinkel bestaat onder andere uit analoge en HD camera's. Kiest u voor HD camera’s binnen een betrouwbaarder systeem? Dan zijn bekabelde 720p of 1080p beveiligingscamera’s, bijvoorbeeld IP camera's, de beste optie. Kiest u liever een systeem dat simpel en goedkoop is in de aanschaf en installatie? Dan bent u het best af met analoge bewakingscamera's.


U kunt direct in onze webshop beveiligingscamera’s bekijken en bestellen. De meeste klanten vinden een gedegen advies echter belangrijk en dat vinden wij ook. Weet u precies wat u wilt of laat u zich graag informeren? Bel naar 050 – 30 70 070 of mail met [email protected] voor persoonlijk advies.