5 nadelen van een wifi camera

Wifi camera's zijn erg populair en bieden voor veel mensen enkele voordelen, maar zo'n wifi camera komt ook met enkele nadelen. We zetten de 5 belangrijkste voor u op een rijtje.

De meeste wifi camera's bieden geen mogelijkheid tot het opnemen van 1080p HD beeld omdat de snelheid van de wifi verbinding daar niet geschikt voor is. Wifi camera's nemen daarom vaak op in een erg lage VGA resolutie, of in een 720p HD resolutie. Dat laatste is zeker niet slecht, maar een wifi camera is daarmee wel een stapje lager dan een 1080p full HD IP camera.

Klik hier voor ons assortiment full HD IP camera's

Wifi camera, de 5 belangrijkste nadelen

We hebben de 5 belangrijkste nadelen even op een rijtje gezet:

- Stabiliteit van de verbinding
Het belangrijkste bij een wifi camera is eigenlijk de stabiliteit van de verbinding. Heel veel wifi routers en accesspoints zijn prima voor het gebruik met een laptop of tablet, maar voor een videostream vanaf een wifi camera is een 100% stabiele draadloze verbinding noodzakelijk.

Elke vertraging in de wifi verbinding levert een missend stukje beeld op, hoe vaker er vertraging optreedt, hoe meer beeld er mist. Bij een videoverbinding is stabiliteit enorm belangrijk. Daarom raden wij altijd aan om IP camera's met een kabel aan te sluiten en geen gebruik te maken van wifi camera's.

- Snelheid van de verbinding
Wifi wordt steeds sneller, in theorie ten minste. Natuurlijk worden draadloze netwerken steeds sneller en is het erg fijn TV kijken op de Ipad terwijl u bij de keukentafel zit. Wifi camera's hangen meestal aan de buitenkant van het huis, of bijvoorbeeld bij een schuurtje of garage. De verbindingssnelheid van wifi neemt snel af als het signaal naar een wifi camera door bijvoorbeeld de buitenmuur moet. Achterin de tuin is TV kijken op de Ipad meestal al een stuk lastiger. Snelheid en stabiliteit hebben veel met elkaar te maken, elke vertraging in de verbinding zorgt ervoor dat er uiteindelijk een stukje videobeeld van de wifi camera mist.

- Overbelasting van het netwerk
Is de snelheid en stabiliteit van uw wifi netwerk voldoende voor één wifi camera? Dan kan het zomaar zijn dat bij het plaatsen van meerdere camera's, of bijvoorbeeld het downloaden via de laptop of het TV kijken op de Ipad zorgen voor overbelasting van het wifi netwerk. Elke wifi camera heeft een bepaalde snelheid nodig om de camerabewaking beelden op het vaste netwerk (bijvoorbeeld een NVR of NAS) te krijgen. Raakt het netwerk overbelast, dan gaan snelheid en stabiliteit naar beneden. Het kan dus zijn dat uw wifi camera overdag goed functioneerd, maar dat 's avonds als meerdere mensen wifi gebruiken, de snelheid te laag wordt.

- Veiligheid van de verbinding
Hoewel wifi netwerken steeds veiliger worden gebeurd het nog regelmatig dat wachtwoorden niet gewijzigd zijn en andere mensen binnen uw netwerk kunnen meekijken. Het is natuurlijk geen fijn gevoel als inbrekers niet alleen zien dat er geen licht brandt, maar ook nog eens uw camerabeelden kunnen binnenhalen via een onbeveiligde verbinding.

- Reset van modem en/of router
Alles goed ingesteld? Dan is het netwerk meestal veilig genoeg. Het gebeurd echter heel veel, voornamelijk bij winkels, kantoren en woongroepen, dat een router met enige regelmaat gereset wordt omdat gebruikers het wifiwachtwoord kwijt zijn. Omdat alle wifi camera's dat wachtwoord gebruiken om verbinding te maken met het wifi netwerk verliezen de wifi camera's hun verbinding bij een reset van router of accesspoint. Na een reset dient u ook alle camera's opnieuw in te stellen.

Wifi camera aansluiten
Hoewel een wifi camera ook vaak als draadloze camera verkocht wordt is een wifi camera eigenlijk helemaal niet draadloos. Alle bewakingscamera's hebben voeding nodig, bij een wifi camera ontvangt u altijd een adapter die in het stopcontact moet, zelfs als de camera buiten te plaatsen is dient u de adapter binnen te plaatsen en alsog een gat door de muur te boren. Groot nadeel hiervan is dat de kabel aan de adapter meestal erg kort is. Voeding van IP camera's kan via PoE met een UTP kabel tot 100 meter.

Wel of niet kiezen voor wifi camera?

De keuze is natuurlijk aan u. CCTVwinkel.be heeft gekozen om geen wifi camera's op te nemen in het assortiment. Niet omdat de verkoop daarvan tegenvalt, maar omdat we niet achter het product staan. We kunnen geen beveiligingscamera set aanbieden waarvan we niet 100% zeker weten dat de set doet wat hij doen moet: het bewaken van objecten.

Als u toch kiest voor een wifi camera, of meerdere wifi camera's, zorg dan dat u kijkt naar de resolutie en het aantal frames per seconde. Vraag de verkoper hoe snel het netwerk moet zijn en of de camera terug kan als de snelheid, stabiliteit of kwaliteit tegenvalt. Houd er rekening mee dat gebruikte wifi camera's meestal niet retour kunnen als het probleem bij het bereik van uw wifi router ligt.