5 MegaPixel (5MP) IP camera - Waar u op moet letten

Het nieuwste van het nieuwste en het beste van het beste, aldus veel verkopers. Maar is dat wel zo? Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een IP camera?Duurder is niet altijd beter en goedkoop is niet altijd duurkoop. Er zijn letterlijk honderden verschillende modellen IP camera's en nog veel meer soorten andere beveiligingscamera's. Maar welke details zijn belangrijk en welke specificaties kunt u links laten liggen?

Resolutie van 5 MegaPixel IP camera

De hoogste resolutie bij IP camera's is tegenwoordig 5.0 MegaPixel. Met een beeldresolutie van 2592x1944 pixels beschikt u over een groot formaat video waarop veel details te zien zijn, toch?

Ook IP camera's met een resolutie van 5.0 MP zijn er in verschillende soorten en maten. Belangrijk is om te weten dat niet alleen de resolutie (die 5 MegaPixel) belangrijk is, maar er spelen meer factoren mee:

- Beelden per seconde, oftewel Frames Per Seconde (FPS)
- Kwaliteit en kijkhoek van de lens
- Fabrikant van de beeldsensor

Het aantal Frames Per Seconde, oftewel FPS

Bij alle soorten bewakingscamera's is het aantal frames per seconde van belang. Hoe meer beelden per seconde, hoe beter details zichtbaar zijn bij bewegende objecten. Doorgaans filmen beveiligingscamera's met 25 of 30 frames per seconde, maar dat kan ook anders zijn.

Veel fabrikanten en verkopers besparen op hun inkoop door te kiezen voor 5.0 MegaPixel IP camera's met een laag aantal Frames Per Seconde, vaak wordt gebruikt gemaakt van hardware die slechts 10 of 12 FPS kunnen opnemen.

Kwaliteit en kijkhoek van de lens

Het lijkt minder belangrijk, maar een lens bij camerabewaking is niet zomaar een stukje glas. Er bestaan verschillende soorten lenzen en niet iedere lens is geschikt voor 5 MegaPixel IP camera's.

Vergelijkt u onze produten met die van andere aanbieders, zorg dan dat zij, net als wij, IP camera's aanbieden met een 5 MegaPixel HD lens. Maar verwar de lens niet met de beeldsensor. Een IP camera met een 5.0 MP lens, en een 3.2 MP beeldsensor zal nooit beelden in 5.0 MegaPixel kunnen opnemen. De beeldsensor bepaald de grootte van de video, de lens bepaald de kwaliteit van het beeld.

 

Merk en type, oftewel, wat gebruikt de fabrikant

IP camera's van een bekend merk zijn vaak duur en de ondersteuning met andere merken is soms matig. Dat wil echter niet zeggen dat de bekende merken zoals Sony en Panasonic slechte producten leveren. Sterker nog, Sony is één van de beste merken als het gaat om beeldsensoren voor beveiligingscamera's.

De IP camera markt wordt overspoeld met IP camera's zonder merk. Ook CCTVwinkel.nl verkoopt "merkloze" bewakingscamera's. We kiezen daarbij echter wel voor de beste inhoud, namelijk hardware van Sony. Al onze IP camera's zijn voorzien van een Sony beeldsensor om het beste uit een 5.0 MegaPixel camera te halen. Alle hardware wordt door een specialistisch bedrijf in een stevige behuizing gezet.

De markt wordt helaas overspoeld met goedkopere, soms zelfs merkloze, beeldsensoren. Sommige verkopers geven niet duidelijk aan van welk merk gebruik gemaakt wordt, vaak omdat ze dat zelf niet weten, of omdat het merk bekend staat om zijn matige beeldkwaliteit.

Eindconclusie: hier moet u op letten bij het kiezen van een IP camera

- Zorg voor een beveiligingscamera met 25 of 30 frames per seconde. Als u harde schijf ruimte wilt besparen kunt u het aantal frames altijd nog softwarematig omlaag zetten.

- Zorg voor een 5.0 MegaPixel HD lens als u kiest voor een 5 MP IP camera. Kiest u voor een IP camera met een lagere resolutie, dan is een lens van bijvoorbeeld 3.2 of 2.4 MegaPixel ook voldoende

- Zorg dat u weet welke beeldsensor gebruikt wordt. Kies voor een beeldsensor van Sony of Panasonic. We hebben zelf gekozen voor Sony beeldsensoren omdat we daar simpelweg het mooiste beeld uit krijgen.